GEVAREN ROND DE VOGELHUT

kids

DE GRUTTO

Bron: SoortenBank
grutto met kuikens, tekening van Jiska Kooiman uit het boek GEVAREN ROND DE VOGELHUT

De grutto wordt wel “De Koning van de Weide” genoemd. In 2016 werd hij verkozen tot nationale vogel. Nederland is erg belangrijk voor de grutto. Ongeveer 90% van de grutto’s die in Noordwest-Europa broeden, doen dat in Nederland.

Eind van de zomer vertrekken de grutto's naar Afrika, waar ze in moerassen en rijstvelden overwinteren. Ze vliegen dan wel ruim 4.000 km! En in het vroege voorjaar vliegen ze die afstand ook weer terug. In de loop van maart komen ze weer in Nederland aan. In april is het tijd om een nest te maken.

Ze maken het nest vaak in een graspol. Omdat het gras zo snel groeit, is het nest al snel bijna niet meer te zien. Terwijl de grutto op het nest zit, vlecht de vogel de grassprieten over zich heen. Zo wordt het nest nog minder zichtbaar voor rovers, maar ook voor de boer of voor de weidevogelbeschermer.

Het vrouwtje is groter dan het mannetje en heeft een langere snavel. Het mannetje valt in de broedtijd op door zijn prachtige oranje hals en borst.

Vooral in de IJsseldelta broeden nog veel grutto’s. Maar ook in het Staphorsterveld en de gebieden daaromheen zijn ze te vinden.


gruttoman

© Astrid Kant

groepje foeragerende grutto’s

© Astrid Kant

Weet jij wat dat betekent: foerageren?

Ga met de muis hier overheen voor het antwoord

Eten.
Grutto's kunnen met hun lange snavels diep in de grond wormen pikken.


op zoek naar een goede nestplek

© Astrid Kant

gruttonest, nog niet dichtgevlochten

© Obe Brandsma

grutto bijna onzichtbaar op het nest

© Obe Brandsma

en de eerste uitgekomen kuikentjes

© Obe Brandsma

grutto met kuiken

© Rob en Zwaan Beijk

video van de grutto

© natuurdigitaal - van de dvd 'onze weidevogels'