GEVAREN ROND DE VOGELHUT

kids

ONZE WEIDEVOGELS

Weidevogels

Veel vogels broeden in struiken of in bomen. Weidevogels leggen hun eieren op de grond, vaak in weilanden of op akkers.
Boeren zijn dus vaak de gastheer van deze vogels en hun kuikens.

De meest bekende weidevogels zijn:

de grutto

de wulp

de kievit

de tureluur

de scholekster


Herken je de tekeningetjes uit het boek over Jorick en Jolijn?

Deze weidevogels leggen meestal vier eieren. Alleen de scholekster legt er vaak maar drie. De eieren worden in vier tot zes dagen gelegd.
Pas als het nest vol is, beginnen ze met broeden. En dat heeft een goede reden! Zo komen alle eitjes op bijna hetzelfde moment uit.

Het vrouwtje en het mannetje broeden om de beurt. Het mannetje zit vaak 's nachts op het nest.
Alleen bij de kievit broedt het vrouwtje het meest. Sommige kievitmannen hebben zelfs meerdere vrouwtjes op nesten zitten!

Maar hoe lang duurt het nou, voordat een kuikentje uit het ei kan kruipen? En wat gaat dat kuikentje daarna samen met zijn broertjes en zusjes doen?

De eieren worden ongeveer 3 tot 4 weken bebroed. Het aantal dagen verschilt per vogel. Wil je het heel precies weten? Onder de knop leerkracht & ouder staat een tabel met alle gegevens.

Als de kuikens uit het ei zijn gekropen, blijven ze nog enkele uren op het nest. Ze moeten opdrogen en op het laatste kuiken wachten. Soms zie je al een kuikentje in de buurt van het nest scharrelen, terwijl moeder nog op de andere eitjes of kuikentjes zit.
De kuikentjes van deze weidevogels worden daarom nestvlieders genoemd. Ze verlaten heel snel het nest en komen er nooit meer terug. Ze scharrelen rond in de wei of op de akker om zelf hun eten te zoeken: insecten zoals vliegjes en torretjes. De kuikentjes kruipen regelmatig onder de vleugels van pa of ma om op te warmen, vooral in de eerste twee weken. En pa en ma zorgen voor bescherming van de kuikens. Als er gevaar dreigt, alarmeren beide ouders. Bij voorbeeld als er een rover opduikt. De kuikens drukken zich plat op de grond. De ouders proberen de rover weg te jagen.

Alleen de kuikens van de scholekster worden door de ouders gevoerd.

Na 4 tot 6 weken zijn de kuikens 'vliegvlug'. Leuk woord, hè? Het betekent dat ze dan kunnen vliegen. En dus kunnen vluchten voor gevaar!