GEVAREN ROND DE VOGELHUT

kids

WAT KUN JE IN DE KLAS DOEN
MET HET ONDERWERP WEIDEVOGELS

Lezen

Het is leuk om in de klas om de beurt een stukje uit het boek GEVAREN ROND DE VOGELHUT voor te lezen. Jullie kunnen telkens twee klasgenootjes aanwijzen die de zinnen van Jorick en Jolijn voorlezen. En iemand die de andere zinnen voorleest.

Samen kunnen jullie stukken van de website op het digibord lezen en erover praten. Daardoor leer je veel over weidevogels.

Kun jij ook het geluid van een kievit nadoen? Of van een grutto of een andere weidevogel?

Wie heeft het meeste over de weidevogels onthouden? Doe de WEIDEVOGELQUIZ!

illustratie Jiska Kooiman in het boek
Gevaren rond de vogelhut

Spreekbeurt

Weidevogels: een mooi onderwerp voor een spreekbeurt.

Jorick en Jolijn hebben heel veel informatie voor je verzameld op deze website. Jan van de weidevogelbescherming heeft daarmee geholpen.

Voor de spreekbeurt die Jorick en Jolijn vorig jaar op school hebben gehouden, hebben ze veel informatie opgezocht op internet. Hun eigen website was toen natuurlijk nog niet klaar.

Op de volgende websites is informatie over weidevogels te vinden:

www.beleefdelente.nl is een website waarop je in het voorjaar het wel en wee van allerlei vogels kunt volgen. Daar kunnen ook weidevogels bij zijn.

Kun je op deze site of op internet geen antwoord vinden op je vraag over weidevogels en weidevogelbescherming? Dan kun je onder de knop contact een e-mailtje sturen.

Jorick en Jolijn zullen hun best doen je vraag te beantwoorden


© Astrid Kant


Tekenen

Jullie kunnen vast goed tekenen. Kunnen jullie ook een weidevogel natekenen?

Als je goed naar de foto's kijkt, kun je je tekening ook mooi inkleuren.

Vaak denken mensen dat een kievit gewoon zwart wit is. Moet je eens kijken wat een prachtige kleuren een kievit heeft, als je hem goed bekijkt!

Onder de knop onze weidevogels kunnen jullie allerlei weidevogels vinden om na te tekenen.

Ideeën

Onder de knop gevaren heb je gezien en gelezen, dat de eieren en de kuikens van weidevogels veel gevaren lopen. Er worden steeds minder kuikens vliegvlug. Er wordt wel veel gedaan door boeren en vrijwilligers, maar het is nog lang niet voldoende.

Kunnen jullie met elkaar in de klas misschien nog meer dingen verzinnen, die kunnen helpen om meer nesten uit te laten komen? En om meer kuikens vliegvlug te krijgen?

Als jullie met elkaar goede ideeën hebben, stuur dan een e-mailtje aan Jorick en Jolijn onder de knop contact.


illustratie Jiska Kooiman in het boek
Gevaren rond de vogelhut

Werkstuk

Je kunt ook een werkstuk maken. Heb je de nesten en de eieren gezien onder de knop weidevogels? Van klei kun je eieren maken ter grootte van een kippenei. Die kun je zo goed mogelijk de kleur geven van een kievitsei of een ei van een grutto. Ze hebben natuurlijk niet precies de goede maat, maar het komt wel in de buurt. Maak dan een nestje van gras, of leg 'kievits'eitjes in een potje, zoals op de foto's.

Of je maakt een collage van foto's, tekeningen en teksten van allerlei weidevogels. Zo kun je in groepjes ook een muurkrant maken. Dan plakken jullie samen alle informatie die jullie hebben verzameld, op een poster.
Die posters kunnen jullie dan laten zien aan je klasgenoten en aan andere kinderen op school.

En natuurlijk kun je ook naar buiten met de hele klas!

Nestjes met eieren in het gras verstoppen, zodat klasgenootjes ze kunnen zoeken en er een stokje bij kunnen zetten.

In het zonnetje met elkaar stukken uit het boek van Jorick en Jolijn voorlezen.

De roep van één van de weidevogels nadoen. Misschien roept er wel een echte vogel terug, wie weet?

Jorick en Jolijn gaan proberen een paar echte excursies te organiseren, waarbij je weidevogels kunt zien en horen. Als jij met je klas en je juf of meester mee wil gaan, stuur dan samen met je leerkracht hier een e-mailtje. Er moet wel een vrijwilliger zijn die tijd heeft om de excursie te leiden. Als die er is, gaat de excursie door.

x

Excursie

Jorick en Jolijn gaan proberen een paar echte excursies te organiseren, waarbij je weidevogels kunt zien en horen. Als jij met je klas en je juf of meester mee wil gaan, stuur dan samen met je leerkracht hier een e-mailtje. Er moet wel een vrijwilliger zijn die tijd heeft om de excursie te leiden. Als die er is, gaat de excursie door.

kinderen.

Deelname van kinderen en begeleiders is op eigen risico. Verantwoordelijkheid voor de kinderen ligt geheel bij de begeleider(s) vanuit de school.